v Context

Aan de realisatie van een informatiesysteem worden doorgaans veel eisen gesteld. Het aantal requirements loopt al gauw in de honderden, en bij omvangrijke informatiesystemen zelfs in de duizenden. Requirements die elkaar sterk kunnen beÔnvloeden, en vaak onderworpen zijn aan een gezonde dosis voortschrijdend inzicht. Vooral in grotere projecten, waarin functionaliteit in een aantal stappen wordt opgeleverd, bestaat het risico dat het zicht op de actuele requirements verloren raakt. Met als mogelijk gevolg een informatie-systeem dat niet goed voorziet in de informatie-behoeften van de gebruikersorganisatie.

Een goede methodiek voor het structureren en beheren van requirements verkleint dit risico aanzienlijk. Deze dient zo vroeg mogelijk in het project te worden vastgesteld, om zowel tijdens de requirementsontwikkeling als tijdens het realisatietraject grip op de requirements te houden. Ook in de onderhoudsfase is een goed requirementsbeheer een belangrijk hulpmiddel om de informatievoorziening in lijn te houden met de werkelijke eisen en wensen van de gebruikersorganisatie.

v Requirementsbeheer

AGrund.informatiespecialist stelt voor u de procedures op volgens welke het requirements-beheer wordt uitgevoerd, en creŽert een structuur waarin alle requirements en hun onderlinge relaties worden vastgelegd.

Naast de wijze van vastlegging beschrijven deze procedures op welke wijze wijzigingen op

 

requirements worden verwerkt, en hoe het versie-beheer is ingericht. Hiermee richt AGrund.informatiespecialist voor u een adequaat requirementsbeheer in, dat u kunt inzetten bij de realisatie en het beheer van alle onderdelen van uw informatievoorziening. Zodat u steeds een actueel inzicht heeft in de eisen en wensen die daaraan worden gesteld, en snel kunt inspelen op wijzigingen.

v Resultaat

Voor requirementsbeheer worden de volgende producten opgeleverd.

Requirements Management Plan

Beschrijving van de typen requirements die worden onderkend, en de relaties tussen deze requirementstypen. Ook wordt hierin voor elk requirementstype aangegeven welke kenmerken worden vastgelegd, en op welke wijze deze worden vastgelegd, inclusief de gebruikte hulpmiddelen.

Requirements Change Procedure

Beschrijving van de manier waarop wijzigingen of aanvullingen op requirements worden aangeleverd, beoordeeld, geautoriseerd en verwerkt.

Requirements Traceability Matrix

Vastlegging van de onderlinge relaties tussen requirements. Dit hulpmiddel maakt het mogelijk om snel vast te stellen welke gevolgen het wijzigen van een requirement heeft voor het ontwerp. Ook wordt het gebruikt bij het uitvoeren van volledigheid- en consistentiecontroles.

 

Requirementsbeheer.JPG

Adres:††††††††††††††††††††† AGrund.informatiespecialist

††††††††††††††††††††††††††††††††† Zwaluw 5

††††††††††††††††††††††††††††††††† 2986 BERidderkerk

Tel: †††††††††††††††††††††††††† +31 (0)6 5253 9928

Internet: †††††††††††††††† www.agrund.info

E-mail: †††††††††††††††††††† info@agrund.info

KvK Rotterdam:††††† 24434182